Op de G.J. van den Brinkschool in Wageningen mogen leerlingen voortaan actief meedenken en meepraten over het beleid van de school. Zes leerlingen uit de bovenbouw (groepen 6, 7 en 8), werden op donderdag 13 oktober democratisch door hun medeleerlingen gekozen in de leerlingenraad. De Wageningse wethouder van Onderwijs, Lara de Brito, was hierbij aanwezig.

Niet alleen is het de eerste keer op de Brinkschool dat er een leerlingenraad wordt geïnstalleerd; landelijk komt dit in het basisonderwijs nog maar weinig voor. Jong geleerd is echter oud gedaan: op de Brinkschool zijn leerkrachten en bestuur er van overtuigd dat het de leerlingen stimuleert om na te denken over onderwerpen die niet alleen voor henzelf, maar voor alle leerlingen van de school van belang zijn en kunnen niet wachten om hun inbreng te horen.

Verkiezingsdag
Na een verkiezingsperiode waarin de kandidaten zich via een zelfgemaakte verkiezingsposter op school konden profileren, was het op donderdag 13 oktober verkiezingsdag! Het stembureau werd ingericht en bemand door drie leerlingen uit groep 8: Koen, Stijn en Jorrit. Zij waren na afloop zeer druk met het tellen van de stemmen en deelden vervolgens in alle klassen de uitslag mee. De leerlingenraad op de Brinkschool bestaat nu uit: Sem en Emma uit groep 6, Isis en Niels uit groep 7 en Aimée en Milan uit groep 8. Na een aantal maanden worden er opnieuw verkiezingen gehouden en nemen zes nieuwe scholieren plaats in de leerlingenraad.

Leerlingen in gesprek met de wethouder

Op de verkiezingsdag gingen de leerlingen uit groep 7 en 8 in gesprek met wethouder De Brito. Tijdens de bijeenkomst, à la het programma College Tour, stelden de leerlingen prachtige vragen, zoals 'Wat vindt u van de fastfoodketen die op de campus komt?', 'Wilt u ook een kinderburgemeester aanstellen in Wageningen?', 'Wat is uw mening over een continurooster?' en nog veel meer. De wethouder vertelde na afloop genoten te hebben.

leerlingenraad1

foto 1

Uitbrengen eerste stem door leerlingen van groep 6 op de G.J. van den Brinkschool in Wageningen, in het bijzijn van wethouder Lara de Brito.

leerlingenraad2

foto 2

Wethouder Lara de Brito in gesprek met leerlingen uit groep 7 en 8.